BILDEOMTALE AUGUST 2016


1. The End

Midtstilt komposisjon som føles riktig i dette bildet. Perspektivet er helt korrekt med vannrette og loddrette linjer. Vegen leder blikket fint inn i bildet, og kaster nærmest blikket gjennom grinden og inn mot huset med det oransje taket. Det karrige landskapet, flaggstangen og terrassedøren uten terrasse forteller en historie om nøysomhet, men også optimisme. Uthuset og nabohuset helt i bildekantene forteller at huset er en del av et lite samfunn, og forsterker således det dokumentariske innholdet. Et bilde som viser at fotografen i dette tilfellet behersket sitt fag. Det eneste som trekker ned er den kraftige vignetteringen som er lagt på i etterbehandlingen.


2. Hageporten

En virkelig god ide til et bilde med mye sjel. Den åpne porten og vegen innover mot turgåeren. Det er et pluss at hun ikke går midt i vegen, men at vi kan se forbi henne mot et naturlig forsvinningspunkt. Svart/hvitt konverteringen er fin med passe kontrast. Men det er noe som skurrer med porten. En liten ubalanse, samt at porten forsvinner ned i bildekanten gir en disharmoni i bildet. Hadde dette vært løst mer elegant (med innlagt knebøy) hadde bildet vært en opplagt vinnerkandidat.


3. Fullbrems

Et bra måkebilde. Skarpheten ligger akkurat der den skal, i øyet på fuglen. Situasjonen er godt fanget. Desverre er det en god del brus i bildet, og vi synes den blå fargen kunne vært en smule dempet. Det er vanskelig å ta naturbilder som skiller seg ut fra mengden, men forsøket var bra.BILDEOMTALE SEPTEMBER 2016


1. Plass


Setter mange følelser i sving. Smerte, fortvilelse, sult, krig, fanget.

Det at bildet er i svart / hvitt forsterker assosiasjoner til krigens dager.

Bildet ville blitt enda bedre hvis gatelyset hadde blitt fjernet.


2. Plass

Hesten er stor og sterk. På dette bildet ser du inn i sjela på en snill trygg hest.


3. Plass

Lytt til naturen! Kreativt med svart / hvitt og kvist i farger. Men, ingen tvil om at                   

øret er i fokus.


BILDEOMTALE OKTOBER 2016


1. Plass

Kanskje en litt overraskende førsteplass med tanke på motiv. Men det er bare noe med helheten her som øynene hviler så behagelig på. Havoverflaten ligger fint mtp bildesnitt. Plattformen/riggen likeså i lodrett retning, og som samtidig peker litt innover i bildet. Fargene er blide og sarte å se på, som en kjempe kontrast til selve mastodonten som er avbildet. Lyset er også helt nydelig. Lite gran utbrennte flater i det hvite, men jeg synes ikke det gjør noe.2. Plass

Veldig fint siluetbilde av bjørn. Man får virkelig kveldsstemningen å føle, som bamsen fanger inn middagen sin. Ser man på fisk, hode og kropp så holder det seg fint i ønsket bildesnitt. Blikkfanget med fisk i lyset går automatisk videre over helheten ellers. Fint dyrebilde.


3. Plass

Utrolig fint objekt til makrofotografering. Liker formen, fargene og det kraftfulle i "ringene". Lyset er også helt ypperlig. Kunne tenkt meg litt mer luft rundt objektet, sånn at det bedre kom til sin makt; gjerne innenfor det gylne snitt en eller annen plass. Ingenting å si på fototeknikken ellers, bare utsnittet som her er valgt.


BILDEOMTALE NOVEMBER 2016


1. Der tiden står stille

Fint utsnitt av et gammelt hus. Jeg liker at deler av døra er med i bildet.

Blomsten i vinuet er prikken over Ien.


2. Tikk

En kreativ løsning på tema ``Tidløs``. Flott komposisjon og nydelige farger.


3. Klaraelven gjennom Karlstad

Et fint nattbilde av byen og elva. Fine kontraster og speiling. Jeg skulle gjerne

sett hele bildet i farger.Bedømming av ”Årets bilde 2016” – Elverum Fotoklubb

I juryen er Hugo Løvlien og Per Otto Knudsen fra Fototreffen i Løten.


1. plassering:  autor G – ”The end.” Bildet er ryddig, tatt fra god posisjon, tittelen underbygger bildet og forteller og viser en slags skjebne ved å bo midt i enden av et ”t-kryss.” Du bor på utstilling! Det er bra sett, ideen er god, og det overlater til fantasien om det er virkelig eller en modell. Bildet er tatt rett på, uten spor av etterbehandling, og med perfekt balanse. En klar vinner som vi uavhengig begge plukket ut etter å ha sett bildene før samtale. Dog var det splid i juryen om fargene i bildet


2. plassering:  autor E – ”Fly away.” I utgangspunktet er dette ett av tusen fuglebilder, men kamera i høyde med fuglen gjør bildet meget spennende. Utsnitt der det er mye luft foran fuglen gjør også til at blikket leter etter hva et evt. bytte kan være. Fuglen er skarp, alt annet er naturlig uskarpt. Bra! Men kunne kanskje ønsket en annen tittel som setter spenningsmomentet med dette utsnittet foran fuglen, og ikke bak!


3. Plassering:  autor I – ”Fanget.” god idé, perfekt i sort/hvitt. Juryen hadde ønsket en annen tittel som hadde overlatt mer til fantasien, ”Fanget” låser inntrykket . Parallellene i piggtrådene og vinkelen på hånden gir et perfekt samspill. God idé!Vi kan nevne to bilder med god omtale:


Autor A: ”PÅ veg mot solnedgang.” Et typisk gjennomsnittsfuglebilde, men igjen et pluss at fuggel og kamera er i samme høyde. Feltet til høyre ville med fordel blitt gjort uskarpt da dette låser blikket på let etter flere momenter i bildet. Eller bra tegninger.


Autor F ”Lyskappelet.” Gode farger. Når en etter å ha studert bildet faktisk ser at det ikke er helt symmetrisk appellerer dette til å studere bildet videre. Hadde det vært gjennomført med tegninger i øverste vindu, og kanskje en person eller skapning på en av stolene hadde bildet hevet seg.


Håper dette er nyttig. Og husk, bedømmingen er helt subjektivt på amatør-nivå!


                                     Med hilsen Hugo LøvlienBILDEOMTALE JANUAR 2017


1.plass: Lengsel.


Vakker dybde i bildet med en 3 dimensjonal effekt. Mykt og behagelig lys, godt eksponert. Særlig begeistret for det gyldne konturlyset. Tittel står ypperlig til motivet.


2.plass: Frozen


Nydelig konturlys, god fokus og komposisjon. Balansert og behagelig motiv/bakgrunn. Blikket ledes inn i bildet.

Litt kjedelig tittel.


3.plass: Play time


Fine diagonale linjer i komposisjonen. Godt eksponert.

Vurdert å rettet opp bildet i forhold til bakgrunns-trær, alternativt croppet det bittelitt på venstre side hvor skjevheten avsløres mest. Bruk av større blenderåpning ville gitt mindre dybdeskarphet.

Bakgrunnen stjeler litt oppmerksomhet fra hovedmotivet. Hadde man brukt bittelitt mer tid på etterbehandling, kunne dette bildet nådd lenger opp.

BILDEOMTALE FEBRUAR 2017


Plass nr 1

NAKED

Flott bruk av lys. Litt uvanlig positur til å være aktbilde. Skaper undring. Valget av sort hvitt er også godtPlass nr 2

FANGSTMANN I VINTERKLEDD BARSKOG

Skikkelig flott stemingsbilde. Passer også meget godt til årstiden. Skisporet leder blikket inn mot skogen der fremme.Plass nr 3

BAR

Varmt stemingsbilde. Meget god bruk av dybde.BILDEOMTALE MARS 2017

1.Plass

"Øresundbrua". Dette er et uvanlig og kreativt bilde av en bru. Mystisk. Jeg liker veldig godt svart-hvitt teknikken som er blitt brukt, dette bidro til at bildet fikk en ekstra punch, og gjorde det til noe mer enn et bilde av en bru. En så kornete struktur er også noe man vanligvis ikke ser så ofte, men akkurat her er den brukt helt riktig. Ikke så mye å sette fingeren på, Godt jobba! verdig vinner.


2. Plass

Plass: "Kaldt". God humor, morsomt tenkt og morsomt bilde. Bildet ble bare bedre og bedre jo lenger jeg så på det. Godt utsnitt og komposisjon, det er nesten så man venter på at det skal løpe en mus forbi på bakken foran henne. Store deler av bildet er uskarpt for å fremheve det som er viktig. Om uskarpheten er et resultat av at det er noe foran linsa, eller om det er gjort i photoshop, er jeg litt usikker på. Kunne kanskje prøvd å gjøre bildet litt lysere i ettertid, men jeg liker det godt som det er. Flott!


3. Plass


Plass: "Se på meg". Dramatisk. Om man ser på mange bilder samtidig, stopper man og ser litt ekstra på dette. Selv om det er bilde av en statue, føles det ikke sånn. Det skyldes nok god teknikk: riktig utsnitt, perspektiv og avstand. God svarthvitt-teknikk og kontrast, med toner fra det helt mørke til det helt lyse.  Man føler seg først litt påtrengende, og så avvist når man ser på bildet, kanskje «ikke se på meg» hadde vært en mer passende tittel? :P  Skulle helst sett at øynene var skarpe, siden øynene er blikkfanget.BILDEOMTALE APRIL 2017


1. Plass.


Bildilla fru Jonassen - morsomt, illustrerer tydelig verselinja


2.Plass.


Løvriva - naturlig uten oppstilt - passer for april måned


3. Plass.


Ja de penga - Thon i " enkel" posisjon - illustrerer godt "fattig" og "rik"


Juriert av. Enhet Kultur/Caroline Rolstad:


BILDEOMTALE MAI 2017


1. Plass.

Et kreativt motiv og motivet passer temaet helt perfekt. Fargene spiller på lag og speilingen gjør susen i bildet og tilfører bilde et morsom fargespill. Den lille bevegelsen i vannet gjør bildet mer interessant. En verdig vinner.


2.Plass.


Et sprettent og fargerikt bilde som treffer temaet godt. Godt samspill i fargesammensetningen, gladfarger. Lekent og morsomt tenkt. Personen danner en fin diagonal gjennom bildet. Litt minus at kneet går i kant og at det er noe blått"rusk" i nederkant. Likevel synes vi det fortjener  2. Plassen.


3. Plass.


En interessant og litt mystisk speiling med flotte detaljer. Likte samspillet mellom treet, steinene og mosen. En fiffig detalj med mosen som ser ut som blader/blomster på grenene. Detaljene her får fantasien på gli. Bilde kunne vært kuttet litt til høyre og i toppen.


Juryert av:

Brit Indahl Lande, Elisabeth Syvertsen, Liv Anette Trædal. Mandal Fotoklubb.